
Vrij bezoek
Wist je dat John Martin, een Engelsman uit Newmarket, ons de limonades Globe en Mandarino leerde drinken? Hij voerde citrusvruchten uit Sicilë in om limonades mee te maken. In 1911 bouwde hij in het noorden van de Stuivenbergwijk een fabriek. Daar werden niet alleen limonades gemaakt, maar ook het Ierse Guinessbier werd er gebotteld. John Martin voerde Schweppes-specialiteiten in en verspreidde ze over heel België. Een gids vertelt je over de geschiedenis van de John Martinsite, van fabriek tot moskee.
Open: 10 tot 18 uur
Slimme opslag in Antwerpen-Noord
In 1910 liet zakkenmaker Louis Van Ooteghem dit pakhuis bouwen naar een ontwerp van Jos Evrard. Het was een van de vele nieuwe opslagplaatsen die, door de groeiende economische activiteit in de Antwerpse haven en de bouw van het treinstation Antwerpen-Noord, in die buurt verrezen.
Het magazijn strekte zich uit tussen de Biekorfstraat en de Everaertstraat en bestond uit twee opslagruimtes, gescheiden door een binnenkoer. Die binnenplaats voorzag het gebouw van licht en lucht en bood bescherming tegen brand. De interne structuur van elk pakhuis bestaat uit een raster van betonnen pijlers, wat grote, open en flexibele ruimtes mogelijk maakte.
Drie decennia bier
In hetzelfde jaar vestigde bierimporteur en -producent John Martin zich op het perceel ernaast. In de volgende decennia breidde hij zijn bedrijf sterk uit in de omgeving. In 1957 kocht hij ook het voormalige zakkenmagazijn. Tot in de jaren 1990 bleef het gebouw in gebruik voor zijn bieractiviteiten.
Moskee met magazijnelementen
In 1993 kreeg het pand een nieuwe bestemming: het werd omgevormd tot de Turkse moskee Imami-Buhari Camii. Dankzij de flexibele magazijnstructuur kon het gebouw eenvoudig worden heringericht. Toch zijn de oorspronkelijke elementen nog herkenbaar. Op de inmiddels overdekte binnenplaats staat een grote kiosk die dienstdoet als wasruimte. Daar wassen moslims zich voor ze de gebedsruimte betreden. Op de eerste verdieping bevinden zich een kleine gebedsruimte, een gemeenschapsruimte met cafetaria en terras, een bibliotheek en klaslokalen. Op de tweede verdieping is er een grote gebedsruimte. De kolomstructuur van het vroegere magazijn is er duidelijk zichtbaar.
10 tot 18 uur
Everaertsstraat 101, 2060 Antwerpen
Toegankelijk voor rolstoelgebruikers
Wat is er te doen?
©Lucid


10 tot 18 uur
Everaertsstraat 101, 2060 Antwerpen
Toegankelijk voor rolstoelgebruikers
Vrij bezoek
Wist je dat John Martin, een Engelsman uit Newmarket, ons de limonades Globe en Mandarino leerde drinken? Hij voerde citrusvruchten uit Sicilë in om limonades mee te maken. In 1911 bouwde hij in het noorden van de Stuivenbergwijk een fabriek. Daar werden niet alleen limonades gemaakt, maar ook het Ierse Guinessbier werd er gebotteld. John Martin voerde Schweppes-specialiteiten in en verspreidde ze over heel België. Een gids vertelt je over de geschiedenis van de John Martinsite, van fabriek tot moskee.
Open: 10 tot 18 uur
©Lucid
Wat is er te doen?
Drie decennia bier
In hetzelfde jaar vestigde bierimporteur en -producent John Martin zich op het perceel ernaast. In de volgende decennia breidde hij zijn bedrijf sterk uit in de omgeving. In 1957 kocht hij ook het voormalige zakkenmagazijn. Tot in de jaren 1990 bleef het gebouw in gebruik voor zijn bieractiviteiten.
Moskee met magazijnelementen
In 1993 kreeg het pand een nieuwe bestemming: het werd omgevormd tot de Turkse moskee Imami-Buhari Camii. Dankzij de flexibele magazijnstructuur kon het gebouw eenvoudig worden heringericht. Toch zijn de oorspronkelijke elementen nog herkenbaar. Op de inmiddels overdekte binnenplaats staat een grote kiosk die dienstdoet als wasruimte. Daar wassen moslims zich voor ze de gebedsruimte betreden. Op de eerste verdieping bevinden zich een kleine gebedsruimte, een gemeenschapsruimte met cafetaria en terras, een bibliotheek en klaslokalen. Op de tweede verdieping is er een grote gebedsruimte. De kolomstructuur van het vroegere magazijn is er duidelijk zichtbaar.
Slimme opslag in Antwerpen-Noord
In 1910 liet zakkenmaker Louis Van Ooteghem dit pakhuis bouwen naar een ontwerp van Jos Evrard. Het was een van de vele nieuwe opslagplaatsen die, door de groeiende economische activiteit in de Antwerpse haven en de bouw van het treinstation Antwerpen-Noord, in die buurt verrezen.
Het magazijn strekte zich uit tussen de Biekorfstraat en de Everaertstraat en bestond uit twee opslagruimtes, gescheiden door een binnenkoer. Die binnenplaats voorzag het gebouw van licht en lucht en bood bescherming tegen brand. De interne structuur van elk pakhuis bestaat uit een raster van betonnen pijlers, wat grote, open en flexibele ruimtes mogelijk maakte.
