Antwerpse Brouw Compagnie ©Lucid

©Lucid

Vrij bezoek

Bieren proeven in een actieve brouwerij, tussen brouwzaal en gistingstanks, op enkele meters van de brouwers. Het kan! Bij een bezoek aan het Noorderpershuis – een historisch havengebouw – ontdek je een unieke plek in Antwerpen en zelfs in België.

Tijdens Open Monumentendag kan je de brouwerij ontdekken met een gids, die je van dichtbij laat kennismaken met het brouwproces en je meer vertelt over de biergeschiedenis van Antwerpen. Het bierrestaurant is ook geopend voor lekkere biergerechten.

Open: 12 tot 21 uur

Pershuizen

William Armstrong, een Engelse kanonnen- en werktuigbouwkundige, vond in 1856 de techniek van de hydraulische drijfkracht uit. De methode werd al snel ook in Antwerpen toegepast en droeg in belangrijke mate bij aan de opgang van Antwerpen tot wereldhaven. Tussen 1865 en 1904 werden acht pershuizen opgericht, waarvan drie in opdracht van de stad.

Hydraulische krachtcentrale

Het Noorderpershuis, in 1877-1878 ontworpen door Gustave Royers, was de eerste stedelijke waterkrachtcentrale. Via een leidingennet van 24 kilometer bediende ze alle havenwerktuigen (kranen, lieren, kaapstanders, bruggen, sluisdeuren …) van de Noorderdokken tot de zuidkant van de Royerssluis en het huidige Amerikadok. Om een meer gelijkmatige druk te krijgen, werd het circuit in 1886 verbonden met dat van het Zuiderpershuis. Beide krachtcentrales bleven tot 1975 in werking.

Naast de machinekamer en de hal met stoomketels waren er in het complex ook dienstwoningen voor de hoofdwerktuigkundige voor hydraulische werktuigen en de hoofdmachinist, dienstlokalen en een werkplaats. Het complex werd regelmatig aangepast aan nieuwe noden en technieken. Zo werd in 1930-1932 de stoomuitrusting vervangen door elektrisch aangedreven pompen. De 28 meter hoge schoorsteen verdween en de oude machinezaal werd stelselmatig ontmanteld.

Antwerpse Brouw Compagnie

Verschillende authentieke elementen van de elektrische pompcentrale bleven bewaard: het stalen vakwerk met opvulling in baksteen, de lambrisering van geglazuurde tegels en de metalen spanten van het dak met afwerking in houten latten. Het pand is sinds 2017 in gebruik door de Antwerpse Brouw Compagnie. De brouwerij brouwt verschillende bieren, waaronder ook het Antwerpse Seefbier, een troebel, blond bier met kruidige smaak.

Seefbier

Dit oude Antwerpse bier gaat terug tot de zestiende eeuw en werd als Antwerps streekbier gebrouwen door tientallen brouwerijen in en rond de stad. Het was zo populair dat de wijk Seefhoek er zelfs naar genoemd werd. Met de opkomst van grote industriële brouwerijen, en door de Eerste Wereldoorlog, verdwenen de artisanale brouwerijen een voor een en met hen ook het Seefbier. Het recept was verloren en even leek het alsof het bier nooit meer zou terugkeren. Tot het recept na een zoektocht van drie jaar teruggevonden werd en het Seefbier in 2012 opnieuw te proeven was. Sindsdien won het oer-Antwerpse bier niet minder dan zes keer de titel van World’s Best/Gold op de grootste internationale bierwedstrijden en wist de brouwerij – met de steun van een duizendtal bierliefhebbers – de mooie nieuwe brouwerij te bouwen.

Antwerpse
Brouw
Compagnie

12 tot 21 uur

Indiëstraat 21, 2000 Antwerpen

  

Toegankelijk voor rolstoelgebruikers

Wat is er te doen?

Antwerpse Brouw Compagnie ©Lucid

Hydraulische krachtcentrale

Het Noorderpershuis, in 1877-1878 ontworpen door Gustave Royers, was de eerste stedelijke waterkrachtcentrale. Via een leidingennet van 24 kilometer bediende ze alle havenwerktuigen (kranen, lieren, kaapstanders, bruggen, sluisdeuren …) van de Noorderdokken tot de zuidkant van de Royerssluis en het huidige Amerikadok. Om een meer gelijkmatige druk te krijgen, werd het circuit in 1886 verbonden met dat van het Zuiderpershuis. Beide krachtcentrales bleven tot 1975 in werking.

Naast de machinekamer en de hal met stoomketels waren er in het complex ook dienstwoningen voor de hoofdwerktuigkundige voor hydraulische werktuigen en de hoofdmachinist, dienstlokalen en een werkplaats. Het complex werd regelmatig aangepast aan nieuwe noden en technieken. Zo werd in 1930-1932 de stoomuitrusting vervangen door elektrisch aangedreven pompen. De 28 meter hoge schoorsteen verdween en de oude machinezaal werd stelselmatig ontmanteld.

Antwerpse Brouw Compagnie

Verschillende authentieke elementen van de elektrische pompcentrale bleven bewaard: het stalen vakwerk met opvulling in baksteen, de lambrisering van geglazuurde tegels en de metalen spanten van het dak met afwerking in houten latten. Het pand is sinds 2017 in gebruik door de Antwerpse Brouw Compagnie. De brouwerij brouwt verschillende bieren, waaronder ook het Antwerpse Seefbier, een troebel, blond bier met kruidige smaak.

Seefbier

Dit oude Antwerpse bier gaat terug tot de zestiende eeuw en werd als Antwerps streekbier gebrouwen door tientallen brouwerijen in en rond de stad. Het was zo populair dat de wijk Seefhoek er zelfs naar genoemd werd. Met de opkomst van grote industriële brouwerijen, en door de Eerste Wereldoorlog, verdwenen de artisanale brouwerijen een voor een en met hen ook het Seefbier. Het recept was verloren en even leek het alsof het bier nooit meer zou terugkeren. Tot het recept na een zoektocht van drie jaar teruggevonden werd en het Seefbier in 2012 opnieuw te proeven was. Sindsdien won het oer-Antwerpse bier niet minder dan zes keer de titel van World’s Best/Gold op de grootste internationale bierwedstrijden en wist de brouwerij – met de steun van een duizendtal bierliefhebbers – de mooie nieuwe brouwerij te bouwen.

Wat is er te doen?

12 tot 21 uur

Indiëstraat 21, 2000 Antwerpen

  

Toegankelijk voor rolstoelgebruikers

©Lucid

Antwerpse
Brouw
Compagnie

Vrij bezoek

Bieren proeven in een actieve brouwerij, tussen brouwzaal en gistingstanks, op enkele meters van de brouwers. Het kan! Bij een bezoek aan het Noorderpershuis – een historisch havengebouw – ontdek je een unieke plek in Antwerpen en zelfs in België.

Tijdens Open Monumentendag kan je de brouwerij ontdekken met een gids, die je van dichtbij laat kennismaken met het brouwproces en je meer vertelt over de biergeschiedenis van Antwerpen. Het bierrestaurant is ook geopend voor lekkere biergerechten.

Open: 12 tot 21 uur

Pershuizen

William Armstrong, een Engelse kanonnen- en werktuigbouwkundige, vond in 1856 de techniek van de hydraulische drijfkracht uit. De methode werd al snel ook in Antwerpen toegepast en droeg in belangrijke mate bij aan de opgang van Antwerpen tot wereldhaven. Tussen 1865 en 1904 werden acht pershuizen opgericht, waarvan drie in opdracht van de stad.

Digitale publicaties

Blader hier door onze bibliotheek van digitale magazines, brochures, gidsen en andere publicaties.
Volledig scherm