Verzeker een goede gezondheid en promoot welzijn voor alle leeftijden
Beëindig honger, bereik voedselzekerheid en verbeterde voeding en promoot duurzame landbouw
Verzeker gelijke toegang tot kwaliteitsvol onderwijs en bevorder levenslang leren voor iedereen
Bereik gendergelijkheid en empowerment voor alle vrouwen en meisjes
Bevorder aanhoudende, inclusieve en duurzame economische groei, volledige en productieve tewerkstelling en waardig werk voor iedereen
Bouw veerkrachtige infrastructuur, bevorder inclusieve en duurzame industrialisering en stimuleer innovatie
Maak steden en menselijke nederzettingen inclusief, veilig, veerkrachtig en duurzaam
Behoud en maak duurzaam gebruik van oceanen, zeeën en maritieme hulpbronnen
Versterk de implementatiemiddelen en revitaliseer het wereldwijd partnerschap voor duurzame ontwikkeling
Bevorder vreedzame en inclusieve samenlevingen met het oog op duurzame ontwikkeling, verzeker toegang tot justitie voor iedereen en bouw op alle niveaus doeltreffende, verantwoordelijke en toegankelijke instellingen uit
Bescherm, herstel en bevorder het duurzaam gebruik van ecosystemen op het vasteland, beheer bossen en wouden duurzaam, bestrijd woestijnvorming, stop landdegradatie en draai het terug en roep het verlies aan biodiversiteit een halt toe
Neem dringend actie om klimaatverandering en haar impact te bestrijden
Verzeker duurzame consumptie- en productiepatronen
Dring ongelijkheid in en tussen landen terug
Verzeker toegang tot betaalbare, betrouwbare, duurzame en moderne energie voor iedereen
Verzeker toegang en duurzaam beheer van water en sanitatie voor iedereen
Beëindig armoede overal en in al haar vormen
Duurzaamheid is een thema dat sinds 1972 op de agenda staat en in 2015 resulteerde in 17 doelstellingen die door de Verenigde Naties ondertekend werden. Open Monumentendag Antwerpen zet per locatie de doelstellingen waaraan het monument of landschap bijdraagt in de kijker. Ontdek hier hoe ze tot stand zijn gekomen en waar de 17 doelstellingen voor staan.
Duurzaamheid steeds hoger op de agenda
1972: Grenzen aan de groei
‘Grenzen aan de groei’ was een publicatie van de Club van Rome, een groep Europese wetenschappers en ondernemers. Zij bestudeerden vijf grote wereldproblemen in hun onderlinge relatie: bevolkingsgroei, voedselproductie, industrialisatie, eindigheid van grondstoffen en milieuvervuiling. Het bracht de milieuproblematiek onder de mondiale aandacht.
1987: Our Common Future (Brundtlandrapport)
De publicatie van ‘Our Common Future’ is geschreven door de ‘World Commission on Environment and Development’, een subcommissie van de Verenigde Naties. Het rapport stelde dat de kritieke mondiale milieuproblemen het gevolg zijn van extreme armoede in het zuiden en de overconsumptie- en productie in het noorden. Daarom werd opgeroepen tot een strategie die ontwikkeling en milieu verenigt. Het begrip duurzame ontwikkeling was gelanceerd.
1992: United Nations Conference on Environment and Development, Agenda 21
Tijdens deze top in Rio de Janeiro werd een allesomvattend actieplan uitgewerkt dat wereldwijd en lokaal gerealiseerd moest worden: Agenda 21. Het omvat een honderdtal uitgangspunten, doelstellingen, activiteiten en instrumenten voor duurzame ontwikkeling en dit zowel op economisch, sociaal en ecologisch vlak als op het niveau van de instellingen.
2000: Millenniumverklaring
Op deze conferentie in New York in het hoofdkwartier van de Verenigde Naties werden acht millenniumdoelstellingen geformuleerd. Die doelstellingen (MDG's) bestonden er onder andere in extreme armoede, honger, ongelijkheid en ziekte tegen 2015 terug te dringen.
2015: Algemene vergadering van de Verenigde naties, Agenda 2030
Agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling bepaalde de ontwikkelingsstrategie voor de periode na 2015. Centraal staan de 17 duurzaamheidsdoelstellingen, die een dringende oproep zijn tot actie door alle landen in een mondiaal partnerschap. Ze erkennen dat het beëindigen van armoede en andere ontberingen hand in hand moet gaan met strategieën die de gezondheid en het onderwijs verbeteren, ongelijkheid verminderen en economische groei stimuleren en dat alles terwijl we de klimaatverandering aanpakken en werken aan het behoud van onze oceanen en bossen.
17 duurzaamheidsdoelstellingen