Duurzaamheidsdoelstellingen

  Indiëstraat 21, 2000 Antwerpen

Offline: This content can only be displayed when online.

Noorderpershuis

William Armstrong vond in 1856 de techniek van de hydraulische drijfkracht uit. De techniek werd al snel ook in Antwerpen toegepast. Daar werden tussen 1865 en 1904 acht pershuizen opgericht, waarvan drie in opdracht van de stad. Het oudste is het Noorderpershuis, in 1877-79 gebouwd naar ontwerp van stadsingenieur Gustave Royers. Het Noorderpershuis bediende al de havenwerktuigen van de Noorderdokken tot aan de Royerssluis en het huidige Amerikadok. Het leidingnet was 24 kilometer lang. In 1886 werd het circuit met dat van het Zuiderpershuis (1882) verbonden om een meer gelijkmatige druk te bekomen. Elektrisch aangedreven pompen vervingen in 1930-32 de stoomuitrusting, waarna de oude machinezaal in fases werd ontmanteld. In 1975 sloot het Noorderpershuis.

Het complex in classicerende stijl bestond uit een dienstwoning voor de hoofdwerktuigkundige en de hoofdmachinist, dienstlokalen, accumulatoren, machinekamer en een hal voor stoomketels. Het werd voortdurend aangepast en uitgebreid.

Drinkbaar Antwerps erfgoed in Antwerps industrieel erfgoed

In 2016 nam de Antwerpse Brouw Compagnie, de onafhankelijke brouwerij van Antwerpen, de gebouwen van het Noorderpershuis in gebruik. Het gebouw in stalen vakwerk met opvulling in baksteen heeft zijn oorspronkelijke afwerking met lambrisering van geglazuurde tegels bewaard. De metalen spanten van het dak met afwerking in houten latten is eveneens origineel. De uitrusting is in 1986 gedemonteerd.

Seefbier

In de gebouwen worden nu verschillende Antwerpse speciaalbieren gebrouwen, waaronder het Seefbier. Dit oude Antwerpse bier gaat terug tot de 16de eeuw, en werd als Antwerps streekbier gebrouwen door tientallen brouwerijen in en rond de stad. Het was zo populair dat de wijk Seefhoek er naar genoemd werd. Met de opkomst van grote industriële brouwerijen na de Eerste Wereldoorlog verdwenen de verschillende Antwerpse artisanale brouwerijen en met hen ook het Seefbier. Het recept werd decennialang verloren gewaand tot het na een zoektocht van drie jaar teruggevonden werd en Seefbier in 2012 terug tot leven werd gebracht. Daarnaast brouwt de brouwerij nog een achttal andere internationaal bekroonde speciaalbieren.

Duurzaam

De brouwerij heeft als missie niet alleen ‘Antwerpen terug op de bierkaart te zetten’, maar ook om dit op een maatschappelijk verantwoorde en milieubewuste manier te doen. Zowel op het vlak van energiezuinigheid als het beperken van de afvalproductie worden inspanningen geleverd. De brouwerij draait 100 procent op groene stroom. De warmte uit de brouwdamp wordt gerecupereerd en hiermee wordt warm water aangemaakt voor een volgend brouwsel. Er is ook een energiezuinige, hoogrendement stoomgenerator die geen zwavelcomponenten uitstoot. De koolstofdioxine die nodig is voor het productieproces, is een gezuiverd restproduct van bedrijven in de haven. De granen zijn zo veel mogelijk biologisch geteeld en worden gekocht bij lokale mouterijen of rechtstreeks bij de boerderij. De graanresten, overblijfsel van de bierproductie worden door een nabijgelegen boerderij opgehaald als veevoeder. De bierkratten zijn gemaakt uit 100 procent gerecycleerd materiaal en waar glas niet mogelijk is, worden herbruikbare of biologisch afbreekbare bekers gebruikt. Zo zit je in de taproom, niet alleen in een uniek stuk Antwerpse industrieel erfgoed, maar ook te midden van een hedendaagse actieve én milieubewuste brouwerij.


Antwerpse
Brouw
Compagnie

Duurzaamheidsdoelstellingen

Drinkbaar Antwerps erfgoed in Antwerps industrieel erfgoed

In 2016 nam de Antwerpse Brouw Compagnie, de onafhankelijke brouwerij van Antwerpen, de gebouwen van het Noorderpershuis in gebruik. Het gebouw in stalen vakwerk met opvulling in baksteen heeft zijn oorspronkelijke afwerking met lambrisering van geglazuurde tegels bewaard. De metalen spanten van het dak met afwerking in houten latten is eveneens origineel. De uitrusting is in 1986 gedemonteerd.

Seefbier

In de gebouwen worden nu verschillende Antwerpse speciaalbieren gebrouwen, waaronder het Seefbier. Dit oude Antwerpse bier gaat terug tot de 16de eeuw, en werd als Antwerps streekbier gebrouwen door tientallen brouwerijen in en rond de stad. Het was zo populair dat de wijk Seefhoek er naar genoemd werd. Met de opkomst van grote industriële brouwerijen na de Eerste Wereldoorlog verdwenen de verschillende Antwerpse artisanale brouwerijen en met hen ook het Seefbier. Het recept werd decennialang verloren gewaand tot het na een zoektocht van drie jaar teruggevonden werd en Seefbier in 2012 terug tot leven werd gebracht. Daarnaast brouwt de brouwerij nog een achttal andere internationaal bekroonde speciaalbieren.

Duurzaam

De brouwerij heeft als missie niet alleen ‘Antwerpen terug op de bierkaart te zetten’, maar ook om dit op een maatschappelijk verantwoorde en milieubewuste manier te doen. Zowel op het vlak van energiezuinigheid als het beperken van de afvalproductie worden inspanningen geleverd. De brouwerij draait 100 procent op groene stroom. De warmte uit de brouwdamp wordt gerecupereerd en hiermee wordt warm water aangemaakt voor een volgend brouwsel. Er is ook een energiezuinige, hoogrendement stoomgenerator die geen zwavelcomponenten uitstoot. De koolstofdioxine die nodig is voor het productieproces, is een gezuiverd restproduct van bedrijven in de haven. De granen zijn zo veel mogelijk biologisch geteeld en worden gekocht bij lokale mouterijen of rechtstreeks bij de boerderij. De graanresten, overblijfsel van de bierproductie worden door een nabijgelegen boerderij opgehaald als veevoeder. De bierkratten zijn gemaakt uit 100 procent gerecycleerd materiaal en waar glas niet mogelijk is, worden herbruikbare of biologisch afbreekbare bekers gebruikt. Zo zit je in de taproom, niet alleen in een uniek stuk Antwerpse industrieel erfgoed, maar ook te midden van een hedendaagse actieve én milieubewuste brouwerij.


Offline: This content can only be displayed when online.

Noorderpershuis

William Armstrong vond in 1856 de techniek van de hydraulische drijfkracht uit. De techniek werd al snel ook in Antwerpen toegepast. Daar werden tussen 1865 en 1904 acht pershuizen opgericht, waarvan drie in opdracht van de stad. Het oudste is het Noorderpershuis, in 1877-79 gebouwd naar ontwerp van stadsingenieur Gustave Royers. Het Noorderpershuis bediende al de havenwerktuigen van de Noorderdokken tot aan de Royerssluis en het huidige Amerikadok. Het leidingnet was 24 kilometer lang. In 1886 werd het circuit met dat van het Zuiderpershuis (1882) verbonden om een meer gelijkmatige druk te bekomen. Elektrisch aangedreven pompen vervingen in 1930-32 de stoomuitrusting, waarna de oude machinezaal in fases werd ontmanteld. In 1975 sloot het Noorderpershuis.

Het complex in classicerende stijl bestond uit een dienstwoning voor de hoofdwerktuigkundige en de hoofdmachinist, dienstlokalen, accumulatoren, machinekamer en een hal voor stoomketels. Het werd voortdurend aangepast en uitgebreid.

  Indiëstraat 21, 2000 Antwerpen

Antwerpse
Brouw
Compagnie

Digitale publicaties

Blader hier door onze bibliotheek van digitale magazines, brochures, gidsen en andere publicaties.
Volledig scherm