projecten
TRI-VIZOR neemt de rol van community manager op en zal de verdere ontwikkeling van de voedselhub verder begeleiden.
Het doel is om samen krachten te bundelen zodat niets verloren gaat.
Alex Van Breedam en Bart Vannieuwenhuyse van TRI-VIZOR vertellen je meer.
Kunnig vzw heeft een grootkeuken die een stevige hoeveelheid voedsel kan verwerken.
Als sociale organisatie vinden zij het belangrijk om mee te werken aan een circulair idee tegen voedselverspilling.
Lies Jong en Sunny Rae Glorie van Kunnig vertellen je meer.
Voor Stroom Maatwerk vzw is sociale economie een belangrijke toegevoegde waarde voor circulaire economie.
Het is geen toeval dat deze organisatie mee nadenkt over een sociaal circulaire voedselhub in Antwerpen.
Caroline Vernieuwe van Stroom Maatwerk vertelt je meer.
© Jonas Verhulst
Dit pilootproject vormde de basis voor een sociale, circulaire voedselhub die economische, ecologische en sociale waarde creëert door voedselstromen te bundelen, verspilling te verminderen en korte ketens te versterken.
De kern van het concept is een groeimodel in vier fases:
Faciliteren: start van een Voedseloverleg Antwerpen als beleids- en kennisplatform om samenwerking en governance te verankeren.
Supporteren: onstaan van een Voedselcompetentiepool die pilots en innovatieprojecten ondersteunt en korte ketens stimuleert.
Clusteren: bouwen van een actief food-ecosysteem waarin stakeholders samenwerken via een centraal dataplatform en community-events.
Verankeren: de realisatie van een fysieke hub als multifunctioneel knooppunt voor logistiek, verwerking en circulaire activiteiten.
Dit groeipad zorgt voor een gefaseerde aanpak: eerst draagvlak en kennisopbouw, daarna operationele samenwerking en tenslotte infrastructuur. Het model combineert economische haalbaarheid, sociale inclusie en ecologische duurzaamheid en maakt Antwerpen tot een koploper in circulaire voedselhubs.
Dit pilootproject werd getrokken door TRI-VIZOR.
Dit pilootproject wilde reststromen uit de retail verwerken tot kwalitatieve producten met een langere houdbaarheid, ecnomisch rendabel en sociaal inclusief.
Drie principes lagen aan de basis van dit pilootproject: vraaggestuurde productie, eenvoudige en kostenefficiënte logistiek en stabiele toelevering van reststromen. Er werd gekozen voor aardappelpuree als eerste halffabricaat, opgezet als white label product voor Solucious, gemaakt uit nevenstromen aardappelen van Colruyt.
Het project omvatte de reorganisatie van Colruyt-retourstromen, de ontwikkeling van een receptuur met natuurlijke citrusvezel voor verlengde houdbaarheid en het verfijnen van smaak en textuur in samenwerking tussen Kunnig en Solucious.
Kunnig investeerde in vacuümverpakking en pasteurisatie om een houdbaarheid van 28 dagen te realiseren, met productie door maatwerkmedewerkers in een semi-industriële setting.
Conclusie:
Het resultaat is een microbiologisch veilig, kwalitatief product zonder E-nummers, klaar voor marktintroductie.
De lancering van de puree , nieuwe circulaire producten zoals mosselkroketten en groentenpuree, en uitbreiding naar andere groothandels zijn de volgende stappen.
Zo groeit een duurzaam, circulair businessmodel dat voedselverlies tegengaat en sociale tewerkstelling stimuleert.
Dit pilootproject was een samenwerking tussen Kunnig vzw, Colruyt Group en het Instituut voor Landbouw-, Voeding- en Visserijonderzoek (ILVO).
Dit pilootproject onderzocht hoe reststromen van bananen kunnen worden gevaloriseerd binnen een circulaire en sociale voedselhub.
Antwerpen is de grootste bananenterminal van Europa. Er zijn elk jaar grote reststromen. Het overschot aan bananen vernietigen via vergisting is dikwijls fiscaal en logistiek aantrekkelijker dan de reststromen te herwerken tot voeding.
Het wegvallen van invoerrechten voor bananen die tot puree worden verwerkt opent nieuwe perspectieven. Toch blijven belangrijke barrières bestaan. Naast fiscale en administratieve drempels bemoeilijken ook het onvoorspelbare volume en de timing van reststromen, voedselveiligheidsregels, logistieke kosten de efficiënte verwerking van reststromen.
Conclusie:
Bananen moeten prioritair naar humane voeding verwerkt kunnen worden, waarbij vergisting enkel als laatste optie geldt.
Sociale tewerkstelling vormt een belangrijke hefboom, omdat maatwerkbedrijven operationele taken zoals sorteren, verpakken en logistieke ondersteuning kunnen opnemen.
Nauwe samenwerking tussen overheid, bedrijven en maatschappelijke organisaties cruciaal om een duurzame voedselhub te realiseren.
Dit pilootproject was een samenwerking tussen Stroom Maatwerk vzw en het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO).
TRI-VIZOR neemt de rol van community manager op en zal de verdere ontwikkeling van de voedselhub verder begeleiden.
Het doel is om samen krachten te bundelen zodat niets verloren gaat.
Alex Van Breedam en Bart Vannieuwenhuyse van TRI-VIZOR vertellen je meer.
Dit pilootproject vormde de basis voor een sociale, circulaire voedselhub die economische, ecologische en sociale waarde creëert door voedselstromen te bundelen, verspilling te verminderen en korte ketens te versterken.
De kern van het concept is een groeimodel in vier fases:
Faciliteren: start van een Voedseloverleg Antwerpen als beleids- en kennisplatform om samenwerking en governance te verankeren.
Supporteren: onstaan van een Voedselcompetentiepool die pilots en innovatieprojecten ondersteunt en korte ketens stimuleert.
Clusteren: bouwen van een actief food-ecosysteem waarin stakeholders samenwerken via een centraal dataplatform en community-events.
Verankeren: de realisatie van een fysieke hub als multifunctioneel knooppunt voor logistiek, verwerking en circulaire activiteiten.
Dit groeipad zorgt voor een gefaseerde aanpak: eerst draagvlak en kennisopbouw, daarna operationele samenwerking en tenslotte infrastructuur. Het model combineert economische haalbaarheid, sociale inclusie en ecologische duurzaamheid en maakt Antwerpen tot een koploper in circulaire voedselhubs.
Dit pilootproject werd getrokken door TRI-VIZOR.
Kunnig vzw heeft een grootkeuken die een stevige hoeveelheid voedsel kan verwerken.
Als sociale organisatie vinden zij het belangrijk om mee te werken aan een circulair idee tegen voedselverspilling.
Lies Jong en Sunny Rae Glorie van Kunnig vertellen je meer.
Voor Stroom Maatwerk vzw is sociale economie een belangrijke toegevoegde waarde voor circulaire economie.
Het is geen toeval dat deze organisatie mee nadenkt over een sociaal circulaire voedselhub in Antwerpen.
Caroline Vernieuwe van Stroom Maatwerk vertelt je meer.
Dit pilootproject onderzocht hoe reststromen van bananen kunnen worden gevaloriseerd binnen een circulaire en sociale voedselhub.
Antwerpen is de grootste bananenterminal van Europa. Er zijn elk jaar grote reststromen. Het overschot aan bananen vernietigen via vergisting is dikwijls fiscaal en logistiek aantrekkelijker dan de reststromen te herwerken tot voeding.
Het wegvallen van invoerrechten voor bananen die tot puree worden verwerkt opent nieuwe perspectieven. Toch blijven belangrijke barrières bestaan. Naast fiscale en administratieve drempels bemoeilijken ook het onvoorspelbare volume en de timing van reststromen, voedselveiligheidsregels, logistieke kosten de efficiënte verwerking van reststromen.
Conclusie:
Bananen moeten prioritair naar humane voeding verwerkt kunnen worden, waarbij vergisting enkel als laatste optie geldt.
Sociale tewerkstelling vormt een belangrijke hefboom, omdat maatwerkbedrijven operationele taken zoals sorteren, verpakken en logistieke ondersteuning kunnen opnemen.
Nauwe samenwerking tussen overheid, bedrijven en maatschappelijke organisaties cruciaal om een duurzame voedselhub te realiseren.
Dit pilootproject was een samenwerking tussen Stroom Maatwerk vzw en het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO).
Dit pilootproject wilde reststromen uit de retail verwerken tot kwalitatieve producten met een langere houdbaarheid, ecnomisch rendabel en sociaal inclusief.
Drie principes lagen aan de basis van dit pilootproject: vraaggestuurde productie, eenvoudige en kostenefficiënte logistiek en stabiele toelevering van reststromen. Er werd gekozen voor aardappelpuree als eerste halffabricaat, opgezet als white label product voor Solucious, gemaakt uit nevenstromen aardappelen van Colruyt.
Het project omvatte de reorganisatie van Colruyt-retourstromen, de ontwikkeling van een receptuur met natuurlijke citrusvezel voor verlengde houdbaarheid en het verfijnen van smaak en textuur in samenwerking tussen Kunnig en Solucious.
Kunnig investeerde in vacuümverpakking en pasteurisatie om een houdbaarheid van 28 dagen te realiseren, met productie door maatwerkmedewerkers in een semi-industriële setting.
Conclusie:
Het resultaat is een microbiologisch veilig, kwalitatief product zonder E-nummers, klaar voor marktintroductie.
De lancering van de puree , nieuwe circulaire producten zoals mosselkroketten en groentenpuree, en uitbreiding naar andere groothandels zijn de volgende stappen.
Zo groeit een duurzaam, circulair businessmodel dat voedselverlies tegengaat en sociale tewerkstelling stimuleert.
Dit pilootproject was een samenwerking tussen Kunnig vzw, Colruyt Group en het Instituut voor Landbouw-, Voeding- en Visserijonderzoek (ILVO).