© Marco Voet
Foodsavers is een onderdeel van het sociaal economiebedrijf Werkhaven. Het haalt niet-verkochte groenten, diepvriesproducten, fruit en droge voeding op bij supermarkten, bedrijven en veilingen. Het verdeelt deze producten onder 16 voedselhulporganisaties en 5 sociale kruideniers in Antwerpen.
Werknemers van Foodsavers krijgen een opleiding en doen werkervaring op. Zo kunnen ze later beter doorstromen naar de reguliere arbeidsmarkt.
De verhuis van Foodsavers naar Kielsbroek was de eerste stap in de ontwikkeling van een sociaal circulaire voedselhub.
De nieuwe locatie:
heeft meer ruimte voor kwalitatieve en verse voeding
bevindt zich tussen lokale voedselproducenten en -handelaars
stimuleert interactie met actoren uit de sector
vergemakkelijkt logistiek door aanwezigheid van toegangswegen
Stuk voor stuk elementen die linken aan het concept van een sociaal circulaire voedselhub.
Foodsavers:
Een mooie eerste stap
© Stad Antwerpen
Stad Antwerpen nodigde sinds januari 2023 relevante actoren uit om mee na te denken over het potentieel van een sociaal circulaire voedselhub in de stad. Het doel? Het initiëren van pilootprojecten zodat uit de praktijk kan worden geleerd.
Milieu-impact reduceren
De productie, verwerking, verpakking, transport, verkoop en consumptie van voedsel hebben een aanzienlijke impact op het klimaat. Wereldwijd zorgt voedsel voor 26% van alle CO2-uitstoot. Hoe we omgaan met voedsel, heeft dus een grote impact op het milieu.
Wereldwijd gaat ongeveer 1/3 van het geproduceerde voedsel verloren. Dat is een enorme verspilling van land, water, energie en arbeid. Volgens Wageningen University & Research zorgt voedselverspilling voor 10% van de mondiale CO2-uitstoot. Volgens de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij verspilt de Vlaming ongeveer 60 kilogram voedsel per jaar.
Een circulaire voedselhub kan een deel van de oplossing zijn. Door reststromen beter op elkaar af te stemmen wordt zowel ecologische als economische meerwaarde gecreëerd voor de verwerking van halffabricaten, logistiek, tewerkstelling, lokale productie en innovatie.
Voedselarmoede tegengaan
In Antwerpen heeft 15% van de inwoners overgewicht of obesitas. Tegelijkertijd leeft 11% van de Antwerpenaren in voedselarmoede. Inwoners met een lager inkomen hebben ook onvoldoende toegang tot gezonde en voedzame voeding.
Een sociale voedselhub kan hier een belangrijke rol spelen. Dankzij meer synergie tussen reststromen kan sneller een match worden gevonden tussen voedseloverschotten en noden van hulporganisaties.
Naast deze logistieke en sociale meerwaarde, fungeert een circulaire en sociale voedselhub ook als een data- en kenniscentrum voor partners zoals voedselproducenten, lokale ondernemers, horeca, voedselhulporganisaties, retailers, innovatieve start-ups ...
Stad Antwerpen nodigde sinds januari 2023 relevante actoren uit om mee na te denken over het potentieel van een sociaal circulaire voedselhub in de stad.
Het doel? Het initiëren van pilootprojecten zodat uit de praktijk kan worden geleerd.
© Marco Voet
Foodsavers:
een eerste mooie stap
Foodsavers is een onderdeel van het sociaal economiebedrijf Werkhaven.
Het haalt niet-verkochte groenten, diepvriesproducten, fruit en droge voeding op bij supermarkten, bedrijven en veilingen. Het verdeelt deze producten onder 16 voedselhulporganisaties en 5 sociale kruideniers in Antwerpen.
Werknemers van Foodsavers krijgen een opleiding en doen werkervaring op. Zo kunnen ze later beter doorstromen naar de reguliere arbeidsmarkt.
De verhuis van Foodsavers naar Kielsbroek was de eerste stap in de ontwikkeling van een sociaal circulaire voedselhub.
De nieuwe locatie:
heeft meer ruimte voor kwalitatieve en verse voeding
bevindt zich tussen lokale voedselproducenten en -handelaars
stimuleert interactie met actoren uit de sector
vergemakkelijkt logistiek door aanwezigheid van toegangswegen
Stuk voor stuk elementen die linken aan het concept van een sociaal circulaire voedselhub.
Milieu-impact reduceren
De productie, verwerking, verpakking, transport, verkoop en consumptie van voedsel hebben een aanzienlijke impact op het klimaat. Wereldwijd zorgt voedsel voor 26% van alle CO2-uitstoot. Hoe we omgaan met voedsel, heeft dus een grote impact op het milieu.
Wereldwijd gaat ongeveer 1/3 van het geproduceerde voedsel verloren. Dat is een enorme verspilling van land, water, energie en arbeid.
Volgens Wageningen University & Research zorgt voedselverspilling voor 10% van de mondiale CO2-uitstoot. Volgens de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij verspilt de Vlaming ongeveer 60 kilogram voedsel per jaar.
Een circulaire voedselhub kan een deel van de oplossing zijn. Door reststromen beter op elkaar af te stemmen wordt zowel ecologische als economische meerwaarde gecreëerd voor de verwerking van halffabricaten, logistiek, tewerkstelling, lokale productie en innovatie.
Voedselarmoede tegengaan
In Antwerpen heeft 15% van de inwoners overgewicht of obesitas. Tegelijkertijd leeft 11% van de Antwerpenaren in voedselarmoede. Inwoners met een lager inkomen hebben ook onvoldoende toegang tot gezonde en voedzame voeding.
Een sociale voedselhub kan hier een belangrijke rol spelen. Dankzij meer synergie tussen reststromen kan sneller een match worden gevonden tussen voedseloverschotten en noden van hulporganisaties.
Naast deze logistieke en sociale meerwaarde, fungeert een sociale en circulaire voedselhub ook als een data- en kenniscentrum voor partners zoals voedselproducenten, lokale ondernemers, horeca, voedselhulporganisaties, retailers, innovatieve start-ups ...