Gedichten

Seckou was twee jaar lang stadsdichter van Antwerpen, en volgde daarmee Maud Vanhauwaert op. De stad koos voor Seckou vanwege zijn slimme slam poëzie met aandacht voor stedelijkheid. Voor de slam dichter zelf was de aanstelling een officiële erkenning van slam en rap. De aanstelling vond plaats op Gedichtendag, 30 januari 2020. Twee jaar lang maakte Seckou stadsgedichten over wat hem raakte in Antwerpen. Dat deed hij niet alleen, maar samen met de Antwerpenaar. Hij creëerde in samenwerking met Rataplan en Undefined het platform www.iedereenstadsdichter.be waar hij zijn co-creatieprojecten presenteerde.

Seckou: “Het stadsdichterschap als een collectief gegeven, dat is de visie. Want net zoals bij de stad gaat het niet om mij maar om ons. We’re in this together. Iedereen stadsdichter! De verhalenkaart is iets dat ik fysiek achterlaat aan de stad. Het is een open kaart die nooit af zal zijn. De gedachte dat je al die verhalen, al die energie en al die liefde kan blijven doorgeven en delen, vind ik heel schoon.”


www.iedereenstadsdichter.be


Bekijk hier een korte voorstelling van Seckou:

Stadsdichter 2020-2021

Seckou

Op 21 maart deed stadsdichter Seckou een oproep om samen met hem een bemoedigend stadsgedicht te schrijven. Iedereen met liefde voor Antwerpen kon tot 5 april een bijdrage insturen. In totaal ontving Seckou 219 inzendingen, in 21 talen, van Antwerpse bewoners. Hieruit haalde hij de zinnen en woorden voor zijn stadsgedicht ‘Krachtveld’.

Seckou: “Wekenlang ontving ik bemoedigende woorden, gedichten en anekdotes. Klein en groot, vaag en dwingend, hartverscheurend en hartverwarmend. Ik deinsde enkele weken mee op de gedachtestroom van Antwerpen. Die klinkt bezorgd en in rouw maar vooral hoopvol. Uit alle ingestuurde liefde, pijn, hoop en bekommernissen heb ik een bezwering gecreëerd. Een krachtveld met 219 intenties die ik strategisch als een bezwering rond Antwerpen wil plaatsen zodat wij elkaar voor altijd omringen.”

Seckou heeft samengewerkt met grafisch ontwerper Timothy Van de Laar om het stadsgedicht typografisch tot zijn recht te laten komen. Woord en beeld versterken elkaar, slammen als het ware op papier. Het stadsgedicht 'Krachtveld' werd in samenwerking met de districten aangebracht worden op nutskasten (in Hoboken op een wachthuisje en in Ekeren op een muur), in een cirkel rond Antwerpen. Er werd ook een poster gemaakt van het gedicht. Zo konden stadsbewoners het gedicht ook thuis op een zichtbare plek ophangen. Op deze manier vormde het stadsgedicht een fysiek poëziekrachtveld rondom Antwerpen.


Bekijk hiernaast de video waarin verschillende stadsbewoners Krachtveld brengen: 


In samenwerking met Radio 1 en een tiental deelnemers creëerden we een audio-opname van het Krachtveldgedicht. Hier te beluisteren.

Krachtveld


Vanaf 1 mei 2020 stond er in samenwerking met LetsTalkBelgium en Stadsdichter Seckou een ‘After Covid-19 I will…’-muur voor Het Bos in Antwerpen. Met die muur wilden ze een plaats creëren om op een veilige manier mensen opnieuw in verbinding te brengen met elkaar, zeker in tijden van COVID-19.

Leonie Delaey (23), oprichtster van LetsTalk Belgium, kwam met het idee voor deze muur bij Het Bos in Antwerpen. Delaey heeft zich daarbij laten inspireren door de ‘Before I Die Wall’ van Candy Chang. “We hebben voorlopig enkel nog openbare plaatsen om elkaar te ontmoeten”, vertelde ze. “Daar moeten we nu extra gebruik van maken om het gevoel van verbondenheid bij de mensen te stimuleren.” Zoals al haar projecten, valt dit onder Lets Talk Belgium, een concept waarmee ze mensen bewust wil laten stilstaan bij het feit dat we meer op elkaar lijken dan we denken.


Bekijk hier de ATV-reportage: https://atv.be/nieuws/wat-doe-jij-na-de-coronacrisis-97742

“After COVID-19 I will…” (krijtmuur i.s.m. LetsTalkBelgium)

zondagavond door de straten
klinkt een ware symphonie
takketetak takketetak takketak tik
rolwagens volbeladen met de was van mamalief
en spaghetti in tupperware voor de hele week voorzien
aan de studenten die dat denken dat dit hier het einde is
ik kom u eerlijk mededelen dat het nu pas echt begint
feestbeest van den TD wil nu werk en en een gezin
allee normaal gezien – misschien ook niet – doe gewoon uw ding
on the frontline for climate
bedankt voor uw ethiek
u hebt uw toekomst dik verdiend
ik mis uw stem in politiek
zorg dat ge voor iets staat zodat uw baas u niet bedwingt
geld is overrated people blijf geloven als een kind
mooie tijden eeuwig maten investeer in uw relaties en vergeet hen zeker ni
van een bachelor naar een master
maar die bachelors worden ouder
al die testen in de aula
leidden naar magna et summa cum laude
het summum venten en vrouwen gaat nu van woorden naar daden
kennis is zaligmakend dus de bib blijft er ook gewoon gratis en voor niets
ik geloof ni echt in “slim”
intelligentie is de aura van de ziel
veel geleerden zijn debiel in mijn optiek
tis maar hoe ge naar de wereld ziet
overtuiging motivatie en nog zoveel energie
35 en een dichter dus das zeker ook niet min
maar ik zou liegen moest ik zeggen dat mijn vrijheid beter is
ik ben benieuwd naar de keuze die ge maakt nu het in uw handen ligt
denkmensen drinkmensen hoopmensen beurs- en werkstudenten
de toekomst is generation Z

Het was niet evident in deze tijd om af te studeren in coronatijden, maar vele studenten hebben er zich dapper doorheen geslagen! Stadsdichter Seckou schreef op vraag van STAN, het studentenplatform in Antwerpen, een gedicht om alle studenten te bedanken voor hun inzet. Seckou vraagt bewust klaar te staan voor de volgende grote stap in je leven, want “De toekomst is generation Z.”

De toekomst in generation Z

Op zondag 20 september stelde stadsdichter Seckou op het dakenfestival DAKkan in primeur zijn freestyle stadsgedicht voor en daagde de beste MC’s uit de trappen van het MAS al freestylend te bestijgen. Wie het dak van het MAS kon bereiken mag zich een ware ‘MASter freestyle’ noemen.


Seckou is de eerste stadsdichter van Antwerpen met een rap en slam achtergrond en dat wilde hij tonen aan de hand van een uniek freestyle stadsgedicht.

Seckou: “Freestyle betekent improvisatie en is helemaal niet nieuw. Jezelf zonder voorbereiding laten gaan op de muziek is al duizend jaar oud. Van elke goede rapper wordt er verwacht dat hij/zij dit kan en oefent. Ik organiseer dit event om deze vaak vergeten ambacht in de spotlight te zetten. Tegelijkertijd wordt dit het eerste stadsgedicht dat ter plekke verzonnen is en enkel kan bestaan in levende lijve. Poëzie avant la lettre.”


Stadsdichter Seckou daagde de beste MC’s uit de tien levels van het MAS freestylend te beklimmen. Deze rappers bedachten hun teksten ter plekke op een beat terwijl ze de trappen van het MAS bestegen. De deelnemende rappers waren Sput, De-Kay, T-Loc, Sem Phi, Marjanne, Boeken, Felix Felle, Joy Singh en Mental Chess die ook afsloten met een gezamenlijke cypher (freestyle cirkel).

 

MASters Freestyle was een initiatief van Antwerpen Boekenstad in samenwerking met het MAS en Arenberg in het kader van DAKkan.

MASters

een zak

water

sprak

wind

oude kaders

afbraak is

inspiratie

samplecultuur

voor

ieder

watt

in kilo

per uur

w/aarde

is

wat

de

daad

aanstuurt

wij

vloeiend

geaard

smeden

het

kader

met

vuur

kofferbak

schaamte

afval

zijn de

mijnen

van later

wegwerp- en

vervang

verhoudingen

waren

nooit

duur

Op vrijdag 30 oktober werd het nieuwe recyclagepark in Borgerhout officieel geopend. Blikvanger op het recyclageplein is de poëzie-installatie van stadsdichter Seckou.

Stadsdichter Seckou maakte op vraag van de stad Antwerpen een poëzie-installatie die reflecteert over de thema’s recyclage en ecologie. Seckou werkte daarvoor samen met scenograaf Stef Depover (Walpurgis). De installatie die een plek kreeg op een muur in het recyclagepark is volledig uit gerecycleerd materiaal (hout, metaal en staal) gemaakt. De installatie heeft mee de volgorde en het ritme van de tekst bepaald.

Seckou: “Het is meer een mural geworden dan een gedicht. Dat een stuk decor uit een theatervoorstelling en een ijzeren plaat die naast een magazijn lag te roesten een gedicht konden worden, had ik niet zien aankomen. Dat iets van afval naar mooi en nuttig kan transformeren via het veranderen van mijn blik. Het materiaal en de manier waarop we het behandeld hebben is voor mij evengoed waar de tekst over gaat. Over hoe dingen met elkaar verbonden zijn en in elkaar opgaan. De installatie maakt ook een verwijzing naar de Oudegyptische mural van Akhenaton (alle lof aan Atom/atoom). Ik heb het wel wat kwantum nerdy gemaakt, toegegeven.”

Hieronder vindt u de tekst van de poëzie-installatie.

Recyclagegedicht

Door de gezondheidscrisis zag de eindejaarsperiode er in 2020 helemaal anders uit. Om ook deze winter een gevoel van samenhorigheid te creëren, lanceerde de stad Antwerpen hartverwarmende initiatieven om haar bewoners te blijven verbinden. Eén daarvan is het lichtgevende raamgedicht van stadsdichter Seckou.

Seckou schreef een verbindend wintergedicht met tien verschillende verzen, die werden gedrukt op glow in the dark raamstickers. Antwerpenaars konden op vertoon van hun A-kaart één van die tien verzen ophalen in een bibliotheek en er dan zelf mee aan de slag gaan. Want naast zijn eigen vers gaf Seckou er nog een hoop extra woorden bij. Hij riep dan ook op om met zijn vers als basis een eigen raamgedicht te bouwen. Helemaal in de geest dat zijn stadsdichterschap een collectief gegeven is.

Raamgedicht

Vrijheid veracht me

Vrijheid verwacht me

Ontsnappingsgedachten

Ontsnap in gedachten

Iedere dag bedanken voor wat vanzelfsprekend was

SECOND - CHANCE

ASANTE SANA

TE samen

de menselijkheid dragen

naar morgen

Seckou schreef op vraag van de ‘Begijnenstraat’ samen met enkele gedetineerden een participatief gedicht dat door hen werd geïllustreerd en op een banier werd opgehangen aan het Antwerpse detentiecentrum.

Vrijheid

2030 in 2030

klaar voor de sloop of nog steeds verrassend veel schoon te ontdekken?

vroeger waart gij opgespoten met wit pasir en schelpkes

kon men terecht bij ‘t loket van ons Treske

chillen in de Luien Hoek

op de maat met een maat, zwaar op dezelfde golflengte

layl (leyil), laebah (laybihoe),

mijn man maakt een maal en we vergeten alles verder

Tijd gleed over de coté met 7 café’s

waar schapen graasden tussen klaprozen

en nagels uit de sporen gestolen

werd een wijk van Merksem en Ekeren veroverd

Luchtbal banlieu

vechters tegen sporters

katholieken tegen sossen

zelfs Afrikanen onder elkaar

om elke plein werd er gevochten

toch komt men samen onder de poten van de blokken

Wat is het lot van dit lot aan de dokken?

skuurt skuurt

zoveel wegen, sporen en stromen dat de buurt buurt

bewoners openlijk dromen van een nieuw Konstantinopel

göz göz (kijk/geuz)

makkelijk toegankelijk

ik wil Walid, Mike, Katrien en Isabel daarvoor bedanken

zovelen vonden hier hun liefde

metropolis romantiek

toch kwam er niets uit de lucht gevallen

de bal werd door ulle aant rolle gebracht

Open inloop met open oren zo werd

een verlaten, verloren plek het hart

van ons zen


ps.:

zoveel wegen, sporen en stromen toch moet moet het ov beter volgens de senioren


Seckou schreef samen met de bewoners van Luchtbal een participatief gedicht waarvan een fragment op het nieuwe cultuurcentrum BLOK 2030 werd aangebracht in een ontwerp van Pink Panther Paints.

2030 in 2030

Seckou wilde als stadsdichter zoveel mogelijk verhalen van de stad vertellen én delen. En liefst niet alleen, maar wel met alle Antwerpenaren. Met het stadsdichtersproject ‘Stadsgroen’ verzamelde Seckou in samenwerking met Rataplan verhalen van stadsbewoners verzamelen over stukjes groen in de stad.

Seckou: “Ik nodig alle Antwerpenaren uit om de groene plekken die hen rust en zuurstof geven te eren en te delen. Dat kan een mooie bloem zijn die plotseling uit uw gevel schiet, of een groot bos waarin je kan verdwalen.” Seckou koppelde stadsbewoners die hun favoriet stukje groen willen delen aan een klimaatdichter. Ze ontmoetten elkaar op de groene plek en keren geïnspireerd terug naar huis. Nadien schreef de klimaatdichter er een uniek gedicht over. Het resultaat lees je op de digitale verhalenkaart www.iedereenstadsdichter.be

 Stadgroen

train tot

bloed en zweet

jouw geest doen vervagen

wie er ook wint

ga tot

hart een werkwoord is

hard de standaard wordt

spel of sport

kiel stopt tussen deze vier lijnen

ik eet op

wie hier dichter komt

not on my watch

gij zet geen score op 't bord

not in my house

plak uw bal tegen 't bord

beter nog

ik gun u geen shot

1 hand op de bal

1 hand in uw zicht

rug naar de ring

mijn aanval

begon in de verdediging

step slide, zet vast

stop drive

duw naar de kant

en blijf plakken

aan uw tegenstander

goeie hand, afpakken

wees verstandig

pas.op.

fake

zet in de zak

stuiterstap

jump shot fade away

"tjack"

los oep a bakkes

niks als net

het geluid is zo

"strak"

snelle speler

afstand pakken

want een enkelbreker

"krakt"

ego's en deze tarmac is alles

behalve vergevingsgezind

Seckou speelde als jonge kerel veel basket op Antwerpse pleintjes en wilde daarom een gedicht in de vorm van een basketveld schenken aan de stad. De lijnen van het gedicht vormen de lijnen van het veld. Het gedicht verwijst naar de basketslang en de volle vaart van het spel in het heetst van de strijd. District Antwerpen realiseerde het idee van Seckou op een nieuw basketpleintje op het Kiel.

Basketgedicht

WORD WA(a)R, een initiatief van Seckou en Pieter Cools, brengt 'battle theater'. Een bonte groep van Vlaamse en Nederlandse rappers, dichters en comedians brengen scherpe, rijmende debatten tussen historische en hilarische figuren zoals: "De veganist versus de vleesindustrie", "Hitler versus Jezus" of "België versus Nederland". Het is "recht in je smoel poëzie" met veel humor en kritische punchlines die je doen lachen en nadenken. De afgelopen jaren stond WORD WA(a)R al in verschillende Vlaamse steden met twee avondvullende shows.

Op 12 november speelde WORD WA(a)R hun derde, nieuwe show in Permeke met battles met een première van de nieuwe tekst van Seckou zoals "Rechter versus Beklaagde". In de loop van 2022 wordt van deze battle een video gepresenteerd.


Rechter versus beklaagde

Seckou lanceerde het idee om in bibliotheek Permeke een levende bibliotheek te realiseren: elke mens is een verhaal en die mensenverhalen kan je ontlenen in de bib. Seckou verzamelt diverse ‘boeken’ die je in bibliotheek Permeke kan ontlenen. De levende bibliotheek wordt in de loop van 2022 gelanceerd. Hou de website www.permeke.org in het oog voor meer gedetailleerde informatie.


Levende bibliotheek

Digitale publicaties

Blader hier door onze bibliotheek van digitale magazines, brochures, gidsen en andere publicaties.
Volledig scherm